Ultrazvuk srca

UZV srca

Ultrazvučna pretraga (UZV) srca (ehokardiografija) je neinvazivna metoda pretrage kojom se određuje i mjeri veličina srčanih šupljina, pomicanje i debljina srčanih stijenki, ocjenjuje stanje srčanih zalisaka i srčane ovojnice, širina aorte i dio njezine stijenke.

Pretraga za bolesnika nije štetna i nije bolna. Nije samo nepogrešiva pri dijagnostici srčanih bolesti već i u ocjeni liječenja srčanih bolesti.

Informacije za bolesnike

Što je ultrazvuk srca?

Ultrazvučna pretraga srca (ehokardiografija) je neinvazivna kardiološka metoda pretrage pri kojoj liječnik uz pomoć ultrazvuka dobiva podatke o veličini, građi i obliku srca i srčanih šupljina, te o radu srca i protoku krvi u njemu.

Tko obavlja ultrazvuk srca?

UZV srca rade kardiolozi na kardiološkim odjelima i u određenim privatnim kardiološkim ordinacijama.

Tko vas upućuje na pretragu i kako se naručujete?

Na pretragu vas upućuje vaš liječnik obiteljske medicine ili kardiolog, ako vas je obiteljski liječnik uputio k njemu.

Kako se pripremate za pretragu?

Za pretragu nisu potrebne prethodne pripreme. Nije potrebno da budete natašte.

Kako se pretraga odvija?

Liječnik će vam na lijevu stranu prsnoga koša nanijeti kontaktni gel, koji omogućava bolji dodir i vidljivost srca preko ultrazvučne sonde. Ležite na lijevome boku s malo uzdignutim uzglavljem. Gornji dio tijela je razgolićen. Liječnik, pomoću ultrazvučne sonde kojom kruži po koži u predjelu prsnoga koša, srce promatra na zaslonu. U određenim slučajevima, kada je po trebno razjasniti nejasnoće povezane s protokom krvi u srcu, u žilu na ruci se ubrizga kontrastno sredstvo koje omogućava da se vidi protok krvi kroz srce. Liječnik će vas s tim prethodno upoznati i zatražiti vašu suglasnost za takav pregled. Medicinska sestra vam u ruku uvede kanilu preko koje će vam kasnije ubrizgati kontrastno sredstvo koje nije štetno. Kanilu će odstraniti odmah nakon okončanja pretrage.

Koliko traje pretraga?

Cijela pretraga traje obično dvadeset do trideset minuta.

Kakve neugodnosti možete očekivati?

Pretraga je neinvazivna, nije štetna, bezbolna je i nije naporna.

Kada će biti poznati rezultati pretrage?

Nalazi su gotovi odmah.

Čemu će služiti nalazi?

Dvodimenzionalna i Doppler ehokardiografija daju podatke o gradi srca, pomicanju dijelova srca i protoku krvi u srcu i žilama. Prikupljeni podaci su potrebni za postavljanje dijagnoze, izbor prikladnoga liječenja i praćenje i ocjenjivanje bolesti srca. Ultrazvučni videozapisi se mogu snimiti na CD što je važno za usporedbu pri sljedećim pregledima. Videozapisi se mogu poslati i elektronskom poštom na željenu adresu.

Zaključak

Ultrazvučna pretraga daje podatke o veličini, građi i obliku srca i srčanih šupljina. Osim toga nam pruža podatke o radu srca i protoku krvi u njemu. Prikupljeni podaci nam služe za postavljanje dijagnoze, izbor primjerenoga liječenja te praćenje i ocjenu srčanih bolesti.

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form:

Call Now Button