Holter tlaka (KMAT)

Holter tlaka (KMAT)

Neinvazivno 24-satno mjerenje krvnoga tlaka je jednostavan, bezbolan postupak, kojim dobivamo brojne izmjere krvnoga tlaka tijekom 24 ili više sati. Pri tome ispitaniku bitno ne remetimo svakodnevne aktivnosti. Pretraga nije potrebna za samo postavljanje dijagnoza, ali jest korisna u određenim kliničkim okolnostima. Njezina prednost je što nam omogućava brojna mjerenja krvnoga tlaka tijekom dana i noći.

EKG (elektrokardiogram) srca

Informacije za bolesnike

Što je 24-satno mjerenje krvnoga tlaka?

24-satno snimanje krvnoga tlaka je ocjena stvarnih vrijednosti krvnoga tlaka tijekom dana, po noći, u mirovanju te psihofizičkome opterećenju. Približno 20% ljudi ima u liječničkim ordinacijama povišen krvni tlak, a u njih je krvni tlak izvan ordinacije stvarno u granicama normalnih vrijednosti. Tu pojavu nazivamo učinak bijeloga ogrtača”. Samomjerenje krvnoga tlaka, što je česta i korisna metoda za kontrolu vrijednosti krvnoga tlaka, ne može uvijek nadomjestiti 24-satno mjerenje krvnoga tlaka.

Što je cilj pretrage?

Tom pretragom liječnik želi dobiti podatke o vrijednostima krvnoga tlaka tijekom dana i noći.

Tko obavlja pretragu?

Pretragu možete obaviti kod nekih liječnika obiteljske medicine u domovima zdravlja te kod privatnika i u kardiološkim ambulantama i bolnicama.

Tko vas upućuje na pretragu?

Kada postoje stručno utemeljeni razlozi za tu pretragu na nju će vas uputiti vaš liječnik obiteljske medicine ili kardiolog.

Kako se pripremate za 24-satno mjerenje krvnoga tlaka?

Pretraga je jednostavna i bezbolna. Moguće je, čak i poželjno, da tijekom nošenja aparata obavljate svoje svakodnevne aktivnosti. Ne savjetuju se samo dulje vožnje automobilom, autobusom i rad u buci što može ometati mjerenje i bilježenje vašega krvnog tlaka.

Kako se pretraga odvija?

Na pretragu se potrebno naručiti. Kada dođete u prostor u kojemu će vam medicinska sestra namjestiti aparat morate se opustiti i smiriti. U uređaj će unijeti vaše podatke, izmjeriti krvni tlak na obje nadlaktice, izabrati odgovarajuću veličinu manšete za vašu ruku i odrediti učestalost mjerenja na aparatu. Vrlo je važno da manšeta cijelo vrijeme bude na istome mjestu. Pri postavljanju aparata i manšete medicinska sestra će vas poučiti kako da se ponašate u slučaju manjih tegoba (spadanje manšete, uvrtanje cijevi…). Manšeta je s aparatom povezana gumenom cijevi koju će vam namjestiti oko vrata. Cijev mora cijelo vrijeme biti priključena na aparat, ne smije doći do uvrtanja cijevi koje bi spriječilo dotok zraka iz aparata u manšetu. Tijekom noći će biti najbolje da ležite na leđima, a cijev postavite na prsa. Aparat će vas na početak mjerenja upozoriti zviždanjem. Aparat se nalazi u torbici koja je pomoću posebnoga pojasa učvršćena oko pasa. Nakon 24 sata ponovno dođete u ordinaciju u kojoj su vam aparat namjestili. Skinut će vam aparat, zapisati izmjerene vrijednosti i računalno ih obraditi. Rezultate mjerenja uvijek pregleda liječnik stoga se preporučuje da vodite dnevnik aktivnosti tijekom nošenja aparata, a donesite i popis lijekova koje obično koristite.

Koliko traje pretraga?

Namještanje i skidanje aparata traje približno pola sata. Nošenje prema želji i uputama liječnika, koji je pretragu tražio, ali ne manje od 24 sata.

Kakve neugodnosti možete očekivati?

Neugodnosti su rijetke, najčešće su sitna točkasta krvarenja ispod manšete koja ne ostavljaju trajnih posljedica i moguće otjecanje podlaktice na ruci na kojoj je namještena manšeta.

Kakvi su rizici pretrage?

U biti nema rizika kao ni nikakvih sigurnosnih upozorenja.

Kada će biti poznati nalazi pretrage?

Za 5 dana kada podatke očita i analizira računalo te ih još pregleda liječnik dobit ćete nalaze i preporuke za daljnje postupanje.

Čemu će služiti nalazi?

Nalazi će poslužiti za moguću promjenu liječenja vašega visokog krvnog tlaka. Pomoću njih ćemo moći ocijeniti cjelodnevno kretanje vrijednosti krvnoga tlaka i otkucaja srca.

Zaključak

Neinvazivno mjerenje krvnoga tlaka je pouzdano uspješna metoda za racionalizaciju i optimalizaciju predviđenih terapijskih mjera, ako je indikacija za pretragu stručno utemeljena. U suprotnome slučaju možemo samo povećati troškove liječenja i opteretiti naše osiguranike nepotrebnim pretragama.

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form:

Call Now Button