Holter tlaka (KMAT)

Holter tlaka – što je, kako i zašto se provodi?

Holter tlaka, Holter RR-a ili KMAT (kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka) je metoda mjerenja krvnog tlaka malim prijenosnim uređajem tijekom 24 sata. Pretraga se provodi u normalnom, svakodnevnom okruženju pacijenta. Brojna istraživanja pokazala su značajnu prednost kontinuiranog mjerenja tlaka nad njegovim povremenim ili mjerenjima tek u posjetu liječnika.

Kada se provodi?

Holterom tlaka olakšava se preciznije predviđanje mogućeg razvoja oštećenja krvnih žila bubrega, srca i mozga. Liječnik će vas uputiti na ovu pretragu ako imate:

 • povišen krvni tlak ili krvni tlak koji značajno oscilira tijekom dana
 • granične vrijednosti krvnog tlaka
 • oštećenje bubrega, srca, mozga ili krvnih žila
 • povišen krvni tlak razvijen u trudnoći
 • pad krvnog tlaka pri stajanju (ortostatsku hipertenziju)
 • povišen sistolički “gornji” tlak, a normalan dijastolički “donji” tlak (sistoličku arterijsku hipertenziju)
 • simptome “arterijske hipertenzije bijele kute”, fenomena pri kojem je krvni tlak povišen kada se mjeri u liječničkoj ordinaciji, a normalan kad se mjeri kod kuće,
 • omaglice i povremene gubitke svijesti
 • znakove otpornosti na neki lijek
 • dijabetes
Kako izgleda Holter tlaka?

Slično Holter EKG-u i ovdje se jedna fiziološka funkcija prati tijekom cijeloga dana. Pacijentu u zdravstvenoj ustanovi medicinska sestra postavi digitalni Holter-uređaj. Postavljanje uključuje povezivanje manšete spojene na digitalni aparat, koji vrši mjerenja i pamti rezultate, na pacijentovu nadlakticu. Holter-uređaj možete pričvrstiti na svoj pojas.

Prije no što odete kući član medicinskog osoblja izmjerit će vam dva puta tlak, jednom na uobičajen način u ambulanti te drugi put pomoću Holter uređaja koji nosite sa sobom kako bi se utvrdila točnost uređaja. Uređaj je programiran da tijekom dana mjeri krvni tlak svakih pola sata, a tijekom noći svakih sat vremena. Gornje granice noćnog tlaka su 130/80mmHg, tijekom dana tlak je oko 140/90mmHg, no pritom treba uzeti u obzir aktivnosti s kojima se pacijent bavio za vrijeme mjerenja.

Holter je lagan i ne sprječava pacijenta da nastavi sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Dapače, od pacijenta se to i očekuje. Jedino što treba izbjegavati su aktivnosti koje mogu oštetiti sam uređaj, a one uključuju plivanje, kupanje ili tuširanje s uređajem (za potrebe dnevne higijene, uređaj se može odložiti na 15-tak minuta). Korisno je da pacijent vodi dnevnik svih aktivnosti i iskustava jer tako prikupljeni podaci mogu utjecati na analizu snimke ili pomoći pri postavljanju dijagnoze.

Drugi dan, u isto vrijeme kad je prethodnog dana aparat postavljen, pacijent dolazi u zdravstvenu ustanovu i aparat se skida. Liječnik potom očitava Holter-snimku i daje preporuku o daljnjim pretragama ili liječenju ako je potrebno. U posebnim slučajevima aparat možete i sami skinuti.

Kako se pripremiti za Holter tlaka?

Na postavljanje samoga uređaja dođite u dvodijelnoj odjevnoj kombinaciji jer ćete gornji dio morati skinuti kako bi vam se manšeta mogla postaviti na ruku. Žene mogu ostati u grudnjaku.

Prije samog očitavanja (svakih pola do sat vremena) čut ćete “bip” koji će vas upozoriti na njega. Kad ga čujete, ako možete:

 • Sjednite
 • Postavite manšetu u razinu srca
 • Držite ruku mirno

Pobrinite se da žice koje spajaju uređaj nisu savinute što bi moglo ometati njegov rad. S obzirom na osjetljivost uređaja, za vrijeme pretrage izbjegavajte aktivnosti koje uključuju vodu te područja pod visokim naponom, magnete i detektore metala.

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form:

Call Now Button