Holter EKG

Holter EKG

24-satno snimanje EKG-om (kontinuirani EKG) ili holter-monitoring je dugotrajnija registracija električne aktivnosti srčanoga mišića. Obično je riječ o 24-satnom ili čak 30-dnevnom praćenju električne aktivnosti (akcijskih potencijala) srčanoga mišića. Dijagnostička metoda je neinvazivna. Ime je dobila po pronalazaču te pretrage Normanu J. Holteru. Primjenjuje se prije svega u području kardiologije.

EKG (elektrokardiogram) srca

Informacije za bolesnike

Što je 24-satno snimanje EKG-om ili holter?

Holter je 24-satno snimanje električne aktivnosti srca, koju potom pomoću računala liječnici analiziraju. Pretraga je bezbolna i nije neugodna te vas ne ometa u vašim svakodnevnim aktivnostima.

Što je cilj pretrage?

Cilj pretrage je otkriti poremećaje ritma, koje običnim EKG snimanjem nismo uspjeli pronaći, kontrola rada elektrostimulatora srca te utvrđivanje učinka lijekova.

Tko obavlja 24-satno snimanje EKG-om?

Pretragu obavljaju klinički specijalisti za srčane bolesti – kardiolozi u svojim ambulantama.

Tko vas upućuje na pretragu?

Kada je to stručno opravdano i potrebno na pretragu će vas uputiti kardiolog ili vaš liječnik obiteljske medicine.

Kako se pripremate na 24-satni EKG?

Nisu potrebne posebne pripreme, ali se na pretragu morate naručiti.

Kako se pretraga odvija?

Aparat i elektrode će vam, obično, namjestiti medicinska sestra u kardiološkom laboratoriju odnosno ambulanti. Već prema karakteristikama uređaja namjestit će vam 3 do 8 elektroda koje su povezane s malom kutijicom. Ta kutijica bilježi električnu aktivnost vašega srčanog mišića i pričvršćena je oko pojasa. Nakon 24 sata vratit ćete se u kardiološki laboratorij. Odstranit će vam aparat i elektrode te uz pomoć računala analizirati snimljeni materijal. Toplo se preporučuje da za vrijeme trajanja pretrage vodite dnevnik vaših aktivnosti. To znači kako ćete zabilježiti sve poremećaje ritma koje osjetite, te aktivnost koje ste pritom radili (penjanje po stepenicama, trčanje, odmor, stres) i vrijeme kad su se promjene zbile. Tako ćete omogućiti detaljniju analizu kojom će biti obuhvaćeni i kritični trenuci za opterećenje vašega srca.

Koliko traje pretraga?

Samo namještanje aparata u ambulanti traje najviše pola sata. Nošenje aparata 24 sata, a u nekim slučajevima do 30 dana (odlučuje liječnik).

Kakve neugodnosti možete očekivati?

Pri pretrazi nema većih neugodnosti. Nošenje aparata koji je pričvršćen u visini pojasa i slab nadražaj kože na mjestima kojima su pričvršćene elektrode vas može donekle ometati.

Kakvi su rizici pretrage?

Nema rizika.

Kada će biti poznati nalazi pretrage?

Nakon odstranjivanja aparata i elektroda s tijela podatke je potrebno unijeti u računalo i potom ih analizirati. Od jedan do pet dana morali bi dobiti nalaz učinjene pretrage.

Čemu će služiti nalazi?

Pomoću nalaza se može odrediti o kojemu je poremećaju srčanoga ritma riječ, što može biti uzrok vaših tegoba. Odredit ćemo jednostavno količinu i učinak lijekova koji su vam potrebni za reguliranje već postojećih poremećaja ritma, možda promijeniti postojeću terapiju ili predložiti daljnje dijagnostičke postupke.

Zaključak

24-satno snimanje EKG-om je jednostavna, bezbolna i neinvazivna pretraga. Njome dobivamo brojne podatke koji nam pomažu da objektiviziramo ispitanikove tegobe te propišemo najbolje terapijske mjere. Dostupna je širokome krugu ljudi.

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form:

Call Now Button